1.499₺ ve Üzeri Alışverinizde ÜCRETSİZ KARGO. Havalede %4 İNDİRİM 2500₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 5000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 10.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 15.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 20.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 30.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 1.499₺ ve Üzeri Alışverinizde ÜCRETSİZ KARGO. Havalede %4 İNDİRİM 2500₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 5000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 10.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 15.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 20.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 30.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 1.499₺ ve Üzeri Alışverinizde ÜCRETSİZ KARGO. Havalede %4 İNDİRİM 2500₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 5000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 10.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 15.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 20.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 30.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 1.499₺ ve Üzeri Alışverinizde ÜCRETSİZ KARGO. Havalede %4 İNDİRİM 2500₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 5000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 10.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 15.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 20.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz) 30.000₺ de Hediyeler (Kampanyayı İnceleyiniz)

Yavru Kedilerde En Sık Görülen 5 Hastalık

Tarih: 15.03.2025 09:30
Yavru Kedilerde En Sık Görülen 5 Hastalık

Yavru Kedilerde En Sık Görülen 5 Hastalık

İdeal olarak yeni bir kedi yavrusu sahiplendiğinizde, yavru kedi sağlıklı ve herhangi bir tıbbi sorunu olmayan bir kedi yavrusu olacaktır. Ancak, durum her zaman böyle değildir. İyi kalpli insanlar genellikle açıkça hasta olan yavru kedileri, onları tekrar sağlıklarına kavuşturmak amacıyla sahiplenirler. Diğer durumlarda, yavru kediler başlangıçta iyi durumda görünürler ancak daha sonra yeni evlerine geldikten birkaç gün veya hafta sonra sağlık sorunları geliştirirler.
 

Genç yavru kedilerde nispeten sık görülen birkaç sorun vardır. Bunların ne olduğunu bilmek, geleceğe yönelik plan yapmanıza yardımcı olacaktır. Veterinerlerin muayenehanelerinde sıklıkla gördükleri beş yavru kedi rahatsızlığı şunlardır:

1. Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (ÜSYE)

Veterinerlerin genç yavru kedilerde teşhis ettiği en yaygın hastalıklardan biri, üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Hapşırma, akan gözler, akan burun, iştahsızlık ve uyuşuklukla karakterize olan bu enfeksiyonlar, son derece bulaşıcıdır ve bir yavru kediden diğerine kolayca geçer. Yetişkin kediler de enfekte olabilir, özellikle stres altındaysalar veya birbirleriyle yakın temas halinde tutuluyorlarsa, ancak semptomlar genellikle yavru kedilerde en şiddetlidir.

Birçok yavru kedi, iyi bir bakımla (dinlenme, yeme ve içmeye teşvik etme, gözlerinden ve burunlarından gelen akıntıyı ılık ve nemli bir bezle silme vb.) bir veya iki hafta içinde üst solunum yolu enfeksiyonundan kurtulacaktır. Ancak, yavru kediniz yemeyi bırakırsa veya semptomlarında iyileşme olmazsa, veterinerinizle bir randevu ayarlamanız önemlidir.
 

2. Kulak Akarları

Kulak akarları, yavru kedilerde oldukça yaygındır. Bu parazitler diğer kedilere ve daha az sıklıkla köpeklere bulaşır. Kulak akarlarının en yaygın belirtisi, kahve telvesine benzeyen kulaklardaki siyah/kahverengi akıntıdır. Yavru kedinin kulakları da genellikle kaşınır ve yavru kedi kaşınıyorsa baş ve boyun çevresinde yaralar ve iltihap olabilir.

Reçetesiz kulak akarı tedavileri mevcuttur ve talimatları yakından takip ederseniz işe yararlar, ancak veterineriniz yavru kedinizin semptomlarından akarların (maya veya bakteri değil) sorumlu olduğunu doğrulamak için basit bir test yapabilir ve akarları tek bir uygulama ile ortadan kaldıracak ilaçlar yazabilir. Kulak akarlarını evinizden yok etmek için tüm evcil hayvanların tedavi gördüğünden emin olun.
 

3. Bağırsak Parazitleri

Bağırsak parazitleri, yavru kedilerde rutin dışkı muayeneleri ve solucan ilaçları gerektirecek kadar yaygındır. Yuvarlak kurtlar ve kancalı kurtlar, en sık görülen bağırsak parazitleridir ve birçok yavru kedi bu kurtları doğumdan hemen sonra, ya annelerinin sütüyle ya da kirli ortamlarla temas yoluyla kapar. Tenyalar, Coccidia ve Giardia gibi diğer parazitler de görülebilir.

Bağırsak kurtlarını teşhis etmek için veterineriniz yavru kedinizin dışkısından bir örneği mikroskop altında inceleyecek ve ardından yavru kedinizin sahip olduğu parazit türünü öldürecek bir kurt düşürücü ilaç yazacaktır. Genellikle birden fazla dozda kurt düşürücü gerekli olduğundan, ilacın üzerindeki talimatları yakından takip ettiğinizden emin olun.
 

4. Pireler

Pireler, yavru kedilerde de nadir rastlanan bir bulgu değildir. Doğal olarak, pireler her yaştan kediyi istila edebilir, ancak pire istilaları özellikle genç yavru kediler için sorunlu olabilir. Küçük boyutları nedeniyle, pirelerle yoğun bir şekilde istila edilmiş minik yavru kediler, pire beslenmesinden kaynaklanan kan kaybı nedeniyle kansız hale gelebilir. Pireler ayrıca istila edilmiş yavru kedilere Bartonella ve Mycoplasma enfeksiyonları da dahil olmak üzere hastalıkları bulaştırabilir.

Pirelerden kurtulmak, yavru kedilerde kullanımı onaylanmış bir pire ilacının düzenli (genellikle aylık) kullanımını, evdeki diğer tüm hassas evcil hayvanların tedavisini ve çevresel kontrolleri (halıları, döşemeleri ve yerleri süpürmek, evcil hayvan ve insan yataklarını yıkamak vb.) içerir. Veterineriniz, yavru kedinizin ihtiyaçlarına göre en güvenli ve en etkili pire önleme türünü önerebilir.
 

5. İshal

İshal, yavru kedilerde birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, yavru kedinin hayatındaki büyük değişikliklerle ilişkili stres ishalin gelişmesine katkıda bulunur. Anneden ve kardeşlerinden ayrılmak, yeni bir eve taşınmak ve yeni insanlarla tanışmak yavru kediler için streslidir, ancak bunlar yavru kediliğin gerekli bir parçasıdır. Ayrıca, diyette değişiklik yapmak ishale neden olabilir. İshal bu tür faktörlerden kaynaklandığında, genellikle kısa ömürlü olur ve semptomatik tedaviye (önceki diyete geri dönme, stres giderme ve probiyotik takviyeleri) yanıt verir.

Ancak ishal, yavru kedilerde ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bağırsak parazitleri, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, bağışıklık bozuklukları ve daha fazlası suçlanabilir. Yavru kediler ishalin etkilerine çok iyi dayanamadıkları için, ishal özellikle şiddetli olduğunda veya bir veya iki günden uzun sürdüğünde yavru kedinizi bir veteriner tarafından değerlendirilmesi her zaman en iyisidir.
 


Bu, yavru kedilerin karşılaşabileceği tüm potansiyel sağlık sorunlarının kapsamlı bir listesi değildir. Veterinerler muayenehanelerinde Feline Enfeksiyöz Peritonit (FIP) hastalığını sık sık görmeyebilirler, ancak bu ciddi bir hastalıktır ve teşhis edildiğinde neredeyse her zaman ölümcüldür. Feline Lösemi Virüsü (FELV) ve Feline İmmün Yetmezlik Virüsü (FIV), bazı kedilerde ciddi hastalıklara ve ölüme neden olabilen nispeten yaygın viral enfeksiyonlardır. Veterineriniz FELV ve FIV için testler yapabilir ve yavru kediniz enfekteyse, yavru kedinizi olabildiğince uzun süre mutlu ve sağlıklı tutacak bir yönetim planı tasarlayabilir. Feline Panleukopeni bir zamanlar yavru kedilerde yaygın olarak teşhis ediliyordu. Ancak, bu hastalığa karşı aşıların ortaya çıkmasıyla, veterinerler artık onu eskisi kadar sık ​​görmüyor. Yine de, özellikle genç, aşılanmamış yavru kedilerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Semptomlar arasında ishal, kusma, iştahsızlık, uyuşukluk ve dehidratasyon bulunur. Panleukopeni, tedaviyle bile genellikle ölümcüldür.

Yeni sahiplenilen tüm yavru kediler eve geldikten bir veya iki gün içinde bir veteriner tarafından muayene edilmelidir. Doktor fiziksel bir muayene yapacak ve muhtemelen bazı teşhis testleri uygulayacak, bulunan sorunları tedavi edecek ve aşılama, parazit tedavisi, diyet ve diğer önleyici bakım önlemleri için bir plan hazırlayacaktır; bu önlemlerin kedinizi önümüzdeki yıllarda sağlıklı tutması umulur.
 


Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır. Sağlık ve düzenli bakımı için size en yakın veteriner kliniklerden hizmet alabilirsiniz.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yükleniyor...